Najčešće korišćeni tipovi fajlova i njihove ekstenzije


Fajlovi predstavljaju najmanju jedinicu za smeštanje podataka na računaru, nedeljivi su i predstavljaju jednu logičku celinu. Više različitih fajlova se može smestiti u jedan folder, a više foldera i fajlova u neki drugi     folder. Fajlovi se razlikuju prema svom sadržaju, prema svojoj nameni i vrsti programa koji sa njima rukuje.

 

Svaki fajl u okviru svog imena poseduje i dodatnu oznaku koja se naziva ekstenzija (proširenje imena). Ekstenzija se navodi posle imena iza simbola tačka i ima ulogu da bliže opiše vrstu fajla, kako bi se na prvi pogled odmah znalo o kakvom je fajlu reč i koji program je namenjen za njegovo pokretanje. Ekstenzija se najčešće sastoji od tri karaktera, mada broj karaktera predviđenih za ekstenziju može biti i veći. Kada se u nekom programu za pretraživanje fajlova, kakav je npr. Windows Explorer, dva puta klikne na ime fajla, Windows će na osnovu ekstenzije otvoriti odgovarajući program i u njemu fajl na koji je korisnik kliknuo.

 

Fajlovi u kojima se nalazi samo jednostavan tekst kreiraju se u tekstualnim editorima i imaju ekstenziju .txt.

Složeniji tekstualni fajlovi, dokumenti, kreiraju se u tekstualnim procesorima i imaju ekstenziju .doc ili .rtf. Fajlovi sa ovim ekstenzijama kreiraju se u programu Microsoft Word.

 

Posebni tipovi tekstualnih fajlova, koji se otvaraju u programu Adobe Acrobat imaju ekstenziju .pdf.

 

Fajlovi koji sadrže tabelarno sortirane podatke nad kojima se vrše izvesna izračunavanja, crtaju grafici i prikazuju razultati proračuna, kreiraju se najčešće u programu Microsoft Excel i poseduju ekstenziju .xls.

 

Program za rad sa bazom podataka Microsoft Access kreira fajlove sa ekstenzijom .mdb.

 

Najčešće korišćen program za pravljenje grafičkih prezentacija je Microsoft Power Point. Ekstenzija fajlova napravljenih u ovom programu je .ppt.

 

Grafičke informacije kao što su slike i video zapisi zbog svoje složenosti i opširnosti informacija, snimaju se u različitim formatima. Najčešći formati slika su: .bmp, .jpg, .gif, .tif, dok su najčešći formati video zapisa .mov, .avi, .mpeg.

 

Zvučni zapisi najčešće imaju ekstenziju .mp3, ako su u pitanju komprimovani zvučni zapisi, ili .wav za nekomprimovane.

 

Za komprimovanje računarskih podataka opšte namene gubici nisu tolerantni, tako da se mora izvršiti komprimovanje podataka bez gubitaka. To znači da kad se fajl jednom komprimuje i nakon toga ponovo dekomprimuje, mora se dobiti indentičan fajl. Fajlovi koji sadrže ovakve komprimovane (sabijene) podatke bez gubitaka najčešće poseduju ekstenziju, .zip, .arj, .rar ili .lha u zavisnosti od toga koji je program korišćen za kompresiju.

 

Ako je korisnik skinuo stranicu sa interneta, fajl sa njenim sadržajem imaće ekstenziju .html ili .mht.

 

Programi koji mogu samostalno da se izvršavaju (izvršni programi), tj. bez otvaranja nekog drugog programa, imaju ekstenziju .exe, .com ili .bat (fajlovi sa ekstenzijom .bat su specijalna vrsta tekstualnih fajlova u kojima se na specifičan način pozivaju fajlovi sa ekstenzijama .exe i .com)

 

Operativni sistem ili neki programi koji sa često izvršavaju mogu kreirati privremene fajlove koji su im trenutno potrebni za rad. Kada im više nisu potrebni, oni ih brišu. Ovi fajlovi mogu imati veliki broj različitih ekstenzija, a najčešća je .tmp.

Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod I razred, II razred

Jedan odgovor na “Najčešće korišćeni tipovi fajlova i njihove ekstenzije

  1. Povratni ping: Osnovni vodič kroz ličnu sajber bezbednost za potpune početnike III | cybermislilica

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s